Cyber criminaliteit: Elke organisatie is een doelwit!
En nee, dit is niet om je te shockeren. Het is een feit. Je kunt er niet omheen. Bijna dagelijks is er in het nieuws dat een organisatie weer getroffen is door een cyberaanval. Werkelijk alle bedrijven groot en klein, onderwijsinstellingen, overheden, noem maar op, zijn een mogelijk doelwit van de cybercriminelen. Phishing en ransomware zijn de meest bekende methodes van deze vorm van criminaliteit.
Denkwijze cybercrimineel
Deze criminelen denken niet in bepaalde sectoren of bedrijfstakken waar waardevolle goederen te halen zijn zoals de ‘offline’ criminelen dat wel doen. De cybercriminelen kijken vooral naar hoe ondernemingen zijn zaken technisch op orde hebben. Hierbij kun je denken aan:
- Is je software up-to-date
- Hoe goed is je website beveiligd
- Hoe verzamel je klantgegevens
Schort er iets aan de technische kant van je onderneming, dan is de kans groot dat de rest van de beveiliging ook niet voldoende is. Je onderneming is dan een potentieel doelwit voor de cybercrimineel.

Wat is Ransomware?
Ransomware is schadelijke software die computers en/of bestanden gijzelt. De Nederlandse naam is ook niet voor niets ‘gijzelsoftware’.
Criminelen blokkeren of versleutelen computers, bestanden en/of hele netwerken en geven die pas weer vrij als er losgeld is betaald.

Waarom ben je een doelwit, ook als MKB-er?
Data is geld waard. En ongemerkt hebben veel (kleine) organisaties data dat interessant is voor een cybercrimineel.
De data waar ze naar op zoek zijn is meestal gerelateerd aan je klantenbestand.
5 tips wat jezelf kunt doen tegen cyber crime:
- Zorg voor goede beveiliging van digitale systemen
Dit spreekt wellicht voor zich, maar met de juiste firmware wordt het steeds lastiger gemaakt voor de criminelen om te hacken.
- Gebruik sterke wachtwoorden
Een open deur, maar sterke wachtwoorden helpen echt. Ook een twee-stappen verificatie is tegenwoordig meer regelmaat dan uitzondering waardoor het steeds moeilijker wordt voor cybercriminelen om bij je data te komen.
- Software updates uitvoeren
Niemand zit stil, ook de criminelen niet. Bij de nieuwste update worden mogelijke zwakke plekken dichtgemaakt zodat de inmiddels steeds slimmer wordende crimineel geen kiertje meer heeft om binnen te dringen in je systeem.
- Bij twijfel van de betrouwbaarheid van een email of link niet openen
Mensen zijn de zwakke schakel in de beveiliging van (bedrijfs)data. Het klikken op een link is zo gebeurd, net als het openen van een bijlage. Wees hier voorzichtig mee.
- Investeer in het maken van back-ups
Mocht je dan toch getroffen worden door een cyberaanval, dan hoef je met een goede back up niet te overwegen om losgeld te betalen voor je gegevens. Een back up die op een externe plek, en waar mogelijke ‘offline’ bewaard wordt is het beste.
Train je medewerkers
Neem contact op met onze Cyber Security expert als je een vraag hebt over Cyber Security binnen jouw onderneming,
Maar bovenal is de belangrijkste tip van onze expert: train je medewerkers! Want mensen zijn bij cybercriminaliteit vaak de zwakste schakel.
Ben voorbereid op Cyber Crime!
Bel of mail ons, +31 850 271 616 | contact@tripletribe.nl
TripleTribe
Mensen Maken Merken

Wij geloven in gezamenlijk en direct resulterend overleg, gebruikersbeleving en continuous development (continue ontwikkeling).
Bel ons en onze experts komen meteen in actie voor jou en je bedrijf.
contact@tripletribe.nl
085 – 027 16 16